Historiikki

JOM Rahastoyhtiö Oy sai alkunsa, kun alkuperäiset perustajat Juuso Mykkänen ja Emilia Etelä-aho lähettivät Rahoitustarkastukselle (nykyinen Finanssivalvonta) syyskuussa 2008 hakemuksen rahastoyhtiön toimiluvalle. Tarkoituksena oli perustaa aktiiviseen ja vahvaan näkemykseen perustuva, salkunhoitoon keskittyvä boutique rahastoyhtiö.  Rahastoyhtiön toimilupa myönnettiin JOM Rahastoyhtiö Oy:lle kesällä 2009.

JOM Silkkitie -rahasto aloitti toimintansa heinäkuun lopussa 2009, ja vuoden loppuun mennessä varoja rahastoon oli kertynyt hieman yli miljoona euroa. Rahaston päämarkkinaksi muodostui Kaakkois-Aasian maat, kuten Indonesia ja Filippiinit, Kiinaa kuitenkaan unohtamatta. Ensimmäiset yhtiövierailut alueelle tehtiin vuoden 2010 loppupuolella. Vuonna 2010 JOM Silkkitie -rahasto tuotti yli 53 %, jonka ansiosta hallinnoitavat varat alkoivat kasvaa nopeammin. Vuosi 2011 oli taas haastava, kun osakemarkkinoita ympäri maailman varjostivat Kiinan hidastuva talouskasvu ja Euroopan kiihtyvällä tahdilla paisuva velkakriisi.

Vuonna 2012 JOM Rahastoyhtiö muutti uusiin toimitiloihin Annankadulta Punavuoreen, Fredrikintorin laidalle. Toukokuussa indonesialaisiin keskisuuriin ja pieniin yhtiöihin keskittyvä JOM Komodo -rahasto aloitti toimintansa. Samoihin aikoihin tehtiin ensimmäiset sijoitukset myös Vietnamiin, missä olimme olleet tekemässä yhtiövierailuja jo alkuvuodesta 2012.

2013 oli hyvin kaksijakoinen, kun hyvän vuoden alun jälkeen Yhdysvaltojen Keskuspankin ”tapering” toimet (arvopaperitukiostojen vähentäminen) saivat kohdemarkkinamme voimakkaaseen syöksyyn sijoittajien vähentäessä kehittyvien maiden arvopapereita salkuissaan. Rahastojen tuottokehitys pysyi kuitenkin hyvänä, kun molemmat rahastot voittivat vertailuindeksinsä turvallisella marginaalilla.

Huhtikuussa 2014 rahastot muutettiin normaaleiksi sijoitusrahastoiksi, kun ne ennen olivat erikoissijoitusrahasto statuksella.  Lisäksi kesällä 2014 Emilia Etelä-aho aloitti yhtiön toimitusjohtaja. Kesällä 2015 Jussi Salo vahvisti JOM Rahastoyhtiön tiimiä vastaten yhtiön asiakassuhteista, markkinoinnista ja myynnistä.

Vuoden 2016 alussa yhtiö muutti uusiin toimitiloihin Kampin Autotaloon. Heinäkuussa 2016 JOM Rahastoissa oli asiakasvaroja n. 64 miljoonaa euroa, kun taas asiakkaita oli yhteensä yli 650.