Vietnamin tilanne

Vietnamin osakemarkkina on ollut lähikuukausina “hissukseen” vaikka maan BKT on kasvanut Aasian nopeinta vauhtia ja maan pitäisi hyötyä eniten USA:n kauppasodasta Kiinan kanssa. Tämä maan osakemarkkinan alhainen performanssi on ollut hieman kummallista ja näkisimme tähän seuraavia syitä:

 

  • Vietnam nähdään Aasiassa(kin) pitkälti epälikvidinä reunamarkkinana, eikä sinne uskalleta allokoida varoja instituutioiden puolesta, kun kauppasodan ja globaalin hidastumisen realiteetit ovat selkeästi ilmassa.
  • Pääomamarkkinan vapautumisen osalta ei ole vähään aikaan tapahtunut suurempia muutoksia, joka voisi kasvattaa osakemarkkinan likviditeettiä. Ulkomaalaisomistuksen lisävapautuminen ja päivänsisäisen osakekaupankäynnin aukeaminen voisivat auttaa asiaa.
  • Globaali kännykkämyynti on hidastunut huomattavasti etenkin high-end tuotteiden osalta (Apple, Samsung). Koska Samsung on panostanut Vietnamiin huomattavasti viimeisen kuuden vuoden aikana (Samsung tuonut Vietnamin FDI:sta n. 20% vuosittain), nähdään Samsungin olevan nyt riski Vietnamille, kun isohko osa Samsungin tuotteista valmistetaan juuri Vietnamissa.
  • Vietnamin viennin suhde maan BKT:n nähden on Aasian suurimpia. Näin ollen globaalin kauppasyklin hidastuessa, useat näkevät Vietnamin olevan haavoittuvainen nyt suhdanteelle.

 

Yllä olevista seikoista huolimatta,  kokonaisuudessaan näkisimme Vietnamin olevan kuitenkin yksi Aasian tähtitalouksista. Maa on pystynyt enenevässä määrin houkuttelemaan huomattavia FDI-sijoituksia sekä muualta Aasiasta, että muualta maailmalta, johtuen mm. maan paranevasta infrastruktuurista ja logistiikkaketjuista. Vientimaana Vietnam ei myöskään ole kärsinyt vaihtotaseen vajeesta, joten VND:n sidonnaisuus USD:n nähden ei ole paineessa. Poliittinen tilanne on pysynyt vakaana. Lisäksi maan todellinen potentiaali on sen +90 miljoonaisessa ja nuoressa väestössä, joten demografian tuoma rakenteellinen tulee jatkumaan vielä pitkään. Näin ollen globaalin likviditeetin lisääntyessä ja suhdanteen kääntyessä, Vietnam voi hyvinkin olla yksi mielenkiintoisimmista osakemarkkinoista Aasiassa. Myös ratkaisu kauppasotaan olisi erittäin vahva sijoittajasentimentin kasvattaja lähikuukausina.

 

JOM Silkkitie –rahaston Vietnam paino on parhaillaan n. 14 %, joka koostuu viidestä kotimarkkinavetoisesta yhtiöstä.