Valopilkkuja Pakistanissa

Pakistanissa tehtaat alkavat avautua ja taloudellista toimintaa ajetaan hiljalleen ylöspäin. Varovaisten arvioiden mukaan kesällä ollaan taloudellisessa toimeliaisuudessa 70-80 % tasoilla verrattuna koronaa ennen olevaan aikakauteen. Myös keskuspankki on ollut aktiivinen, kun se yllätti markkinat ja laski korkotasoa 11 % -tasosta 9 % -tasolle 16. huhtikuuta. Näin ollen Pakistanin reaalikorkotaso on nyt negatiivinen, kun inflaatio oli maaliskuussa 10,2 % tasolla (helmikuussa 12,4%). Vuoden loppua kohdin inflaation odotetaan olevan 4-6 % haarukassa, kun taas korkoja tullaan leikkaamaan vastaavasti.

Myös yhtiökentältä on kuulunut positiivista, kun ensimmäisen kvartaalin aikana monet yhtiöt ovat julkistaneet rohkaisevia tuloksia. Sairaalaoperaattorin Shifan tulos nousi +8 % vuodentakaisesta, teknologiayhtiö Systemsin tulos nousi taas yli +70 %, kun taas pankkisektorilta MCB Bankin tulos nousi +33 %. Osinkotuotto pakistanilaisista pankeistamme on 11 – 12 % paikkeilla, kun taas PE arvostukset ovat suhteellisen alhaisia 4 – 6,5x välillä. Yllättäen, jopa öljy-yhtiö POL:n tulos oli + 60 % yli vertailukauden tuloksen, kun taas sen osikotuotto on huimat 17 %.

Kokonaisuudessaan markkinan valuaatio on myös alhainen, kun PE on 6.7x ja osinkotuotto 6.2%. Tilanne on mielenkiintoinen, kun ottaa huomioon, että ennen koronakriisiä Pakistanin talous oli lähdössä syklin pohjilta liikkeelle, kun taas useassa muussa maassa tilanne oli ennen kriisiä lähes päinvastainen (syklin huippu ja osakkeet jo kalliita).

Pakistanin paino JOM Silkkitie rahastossa on 20 %, joten sen osuus kohdemaista on parhaillaan suurin.