Salkkuyhtiöiden 9kk tuloskausi päätöksessä

Tuloskausi rahastojemme osalta on saatu lähes päätökseen. Alle olemme luetelleet keskimääräisten voittojen kasvun maittain. Kiinan yhtiöiden tuloksia saadaan yleisemmin vain puolivuosittain, mutta esimerkiksi BABA, joka on listattu USA:ssa, on raportoinut myös kvartaalituloksensa. Indonesialaisten yritysten tuloksia käsiteltiin jo aikaisemmissa uutisissa ja lokakuun kuukausiraportissa.

2019 9 kuukauden tuloskehitys keskimääräisesti vertailukauteen vuonna 2018:

  • Vietnamin yrityksemme (5 kpl) kasvattivat tuloksiaan vuodentakaisesta 17,3 %. Heikoiten kehittyi Savicon tulos (+4,1 %) ja parhaiten Tasecon (+25 %).
  • Filippiineiltä salkussa on vain kaksi omistusta. Cebu Landmasterin tulos kasvoi n. 60 % vuodentakaisesta, mutta toisaalta LBC Expressin nettotulos tippui 65 %, kun vuoden 2018 one-off tuotot tekivät vertailukaudesta haastavan. Toisaalta LBCn liiketoiminnan EBITDA kasvoi 40 %.
  • Pakistanilaisten yhtiöiden (4kpl) tulokset kasvoivat +34 %. Shifan tulos kasvoi ylivoimaisesti eniten, mutta myös uusien pankkiomistusten tulokset kasvoivat 14-60% vuodentakaiseen verrattuna.
  • Intian omistusten osalta tulosjakauma oli pienintä: Reliance Industriesin tulos kasvoi +11 %, kun taas infran rakentaja JKIL petrasi +18 % vuodentakaiseen verrattuna.
  • Indonesialaisten (7) yritysten nettovoitot kasvoivat  yli 50 %, kun digiyhtiöt jatkoivat vahvaa kasvuaan, mutta lähes läpi linjan kasvuvahti oli vauhdikasta. Tätä ei viime aikainen kurssikehitys Indonesiassa juurikaan heijasta, kun markkinan syysmasennus vaikuttaa korreloivan Helsingin harmauden kanssa lähes 100% tasolla.
  • Kiinalaisen (5) nettikaupan BABAn tulos kasvoi 45 %. Lähes kaikki muut raportoivat puolivuosittain, joten muita kvartaalituloksia ei ole saatavilla.

Kokonaisuudessaan siis tuloskausi oli yllättävän hyvä. Tosin salkkuyritysten kurssikehitys on laahannut etenkin indonesialaisten, filippiiniläisten ja Intialaisten PK-yritysten suhteen massiivisesti esimerkiksi teknologiapainotteiseen Taiwaniin (+20 % YTD) tai monien Aasian maiden isoihin yhtiöihin verrattuna. Ja kuten yllä mainittu, syksyn aikana indonesialaisten yhtiöiden osakekurssit ovat olleet alakuloisia. Esimerkiksi Indonesian JCI-indeksi on paikallisessa valuutassa parhaillaan pakkasella vuoden alusta, vaikkakin muutaman prosentin plussalla euroissa mitattuna. Odotamme, että tähän on tulossa piakkoin muutos parempaan päin, kun uusi hallitus julkaisee ja implementoi enemmän kasvu, -ja reformistrategiaansa, koronlaskujen vaikutukset alkavat tuntua ja alhaiset valuaatiot alkavat vetämään pääomia osakkeisiin.