Kiinan “Sputnik moment” meneillään?

USA:n hallituksen isku kiinalaiseen teknologiajättiä Huaweita kohtaan näyttää laukaisevan Kiinan oman ns. ”Sputnik hetken”. USA kävi oman Sputnik hetkensä läpi, kun Neuvostoliitto laukaisi ensimmäisen satelliittinsa avaruuteen 1950-luvulla. Tämä havahdutti USA:n päättäjät panostamaan moninkertaiset määrät varoja avaruusteknologian tutkimukseen ja teknologiaan, jonka seurauksena sittemmin USA oli ensimmäisenä kuussa ja muutenkin ohitti Neuvostoliiton/Venäjän avaruusteknologisessa kehityksessä. Nyt vaikuttaa kyseessä olevan ”Huawei-hetki”, joka parhaillaan laittaa Kiinan panostamaan moninkertaiset määrät varoja tuotekehitykseen etenkin puolijohde, -softa –ja mikrosiru aloilla, jotta USA ei pysty enää laittamaan lisäkapuloita Kiinan teknologisen kehityksen rattaisiin ja heidän ambitioihin teknologian kaupallistamisen suhteen. Jeffries-pankin mukaan Kiina on jäljessä USA:ta keskimääräisesti 3.4 vuotta kehityksessä eri teknologiakomponenttien suhteen, mutta Huawei-hetki saattaa lyhentää tätä aikaa.

Tämän prosessin implikaatiot tulemaan myöskin hyvin moninaisia ja herättää varmasti paljon kysymyksiä eri osapuolten ja sijoittajien kesken:

  • Investoidako USAssa sijaitsevaan tuotekehityskeskukseen ja ottaa riski, että tuotetta ei saa myydä Kiinassa vai investoidako Kiinan tai muun maan tuotekehityskeskukseen?
  • Lisätäänkö R&D –panostuksia ja vähennetäänkö buybackeja, ja hyödytään pitkällä tähtäimellä vaikka osakkeenomistajat kärsivät lyhyellä tähtäimellä?
  • Pystyvätkö nykyiset teknologia-aallon kärjessä olevat yhtiöt säilyttämään asemansa keskipitkällä tähtäimellä ja mitä käy kilpailun kiristyessä voittomarginaaleille?
  • Jatkuuko tämä ”kylmän kauppasodan” aika kuukausia, vuosia vai vuosikymmeniä?

 

Hyvin mielenkiintoisia aikoja elämme.