JOM Komodo -rahasto täytti 5 vuotta

15. toukokuuta Indonesian PK-sektorille keskittyvälle JOM Komodo -rahastolle tuli viisi vuotta täyteen, kun rahaston aloituspäivä oli vastaava päivä vuonna 2012. Tuottoa rahaston alusta on kertynyt +72,49 %, kun JCI-indeksi on tuottanut +25,31 %, Indonesia ETF (EIDO) +10,35 % ja MSCI Indonesia Small Cap Indeksi -29,83 % (kaikki osinkoineen ja euroissa). Muut Indonesia-rahastot maailmalta ja Indonesiasta ovat tuottaneet maksimissaan vain hieman paremmin kuin JCI-indeksi kyseisenä ajanjaksona, joten uskallamme sanoa, että JOM Komodon sijoitusstrategia on toiminut hyvin vaikka operointialue onkin keskittynyt Indonesian PK-sektorille, jossa EM-eksotiikkaa on kaikin puolin riittänyt.


Rahaston operointiaikakausi on ollut suhteellisen haastava, kun ajanjaksoon mahtuu:
1. Fed:n setelielvytyksen ja koronnoston odotusajan realisointijakso (2013-2015), joka veti huomattavia määriä pääomia kehittyviltä markkinoilta.
2. Raaka-aineiden (etenkin öljyn) hintojen kysynnän merkittävä hidastuminen.
3. Indonesian vaihtotaseen sukellus hetkellisesti yli 3 % vajeeseen ja valuutta IDR:n +30 % heikentyminen taalaa vasten.
4. Muutamat vaalit (2014 ja 2017) ja niitä edeltävät hyvin värikkäät (ts. likaiset) vaalikampanjat.
Näiden seikkojen ansiosta operointikenttämme valuaatiot ovat tippuneet 20-65% rahaston aloituksesta lähtien, kun suurin osa sijoittajista on keskittynyt yksinomaan ns. turvallisiin, likvideihin ja kalliisiin suuryhtiöiden osakkeisiin.

Parhaillaan yllä mainitut riskit ovat hälvenneet ja/tai lujaa vauhtia hälvenemässä ja positiivista uutisvirtaa on myös ilmassa. Suuret indeksiosakkeet ovat toisaalta kalliita ja JCI-indeksi hätyyttelee korkeimpia tasojaan. Indeksitason valuaatio ei kuitenkaan ole lähelläkään huippuja. JOM Komodo -rahaston valuaatio taas on parhaillaan historiallisen alhainen sekä kuluvan vuoden PE:n ja P/BV:n mukaan. Uskoisimme, että sekä kotimaiset että ulkomaiset sijoittajat alkavat vähitellen katsoa pintaa (top-50 indeksiosaketta) syvemmälle, jolloin valuaatiot alkavat normalisoitua myös PK-sektorin osakkeiden osalta.