Indonesiassa small-cap yhtiöiden huono sentimentti on jatkunut vuonna 2020

Marraskuun raportissamme ja 22.11.2019 päivityksessä (https://jom.fi/ajankohtaista/kasvukipuja-indonesian-rahastomarkkinalla/) oli puhetta Indojen rahastomarkkinan kasvukivuista.

Huono sentimentti on jatkunut etenkin PK-yrityksien osakekursseissa vuonna 2020, kun uusia seikkoja on tullut esille erinäisten sijoittajatahojen väärinkäytöksistä.

Parhaillaan keskiössä on valtion omistama vakuutusyhtiö Jiwasraya, joka on toiminut sijoitus, -ja muiden sääntöjen vastaisesti nyt joitain vuosia – esimerkiksi sijoittanut juuri näihin epämääräisiin rahastoihin ja rikkonut yleisiä sijoitusrajoituksia. Jiwasraya on siis epäonnistunut hyvin voimakkaasti sijoitustoiminnassaan. Yhtiön oma pääoma on nyt 2mrd taalaa pakkasella yllä mainittujen toimien ansiosta, ja tällä hetkellä spekulaatioita on ilmassa, josko valtio pelastaa (bail-out) Jiwasrayan ja/tai yhtiön asiakkaat. Lähiviikkoina muutamia Jiwasrayan isoja pomoja on pidätetty ja useita tämän vyyhdin osapuolia on kuulusteltu.

Osakemarkkinan likviditeetti on edelleen yli 50 % alemmilla tasoilla kuin vielä lokakuussa, mutta PK-yritysten osalta likviditeetti on lähes olematonta parhaillaan. Näin ollen sijoittajasentimentti on hyvin heikko etenkin pienempien yhtiöiden osalta.

Toisaalta monilta yhtiöiltä on tullut positiivisia uutisia kuluvan vuoden tulosten osalta, ja IDR on myös ollut Aasian vahvimpia valuuttoja viime aikoina, jonka ansiosta, mitä luultavimmin, kuluttajien ja yhtiöiden luottamus tulee näkymään talousluvuissa ja sijoittajasentimentissä positiivisena.

Tässä on mielenkiintoista se, että sijoitusrahastoala on nyt hyvin lujassa rakenteellisessa kasvussa – sijoittajien määrä on kasvanut yhtä voimakkaasti kuin esimerkiksi nettikaupankäynti (ecommerce) Indonesiassa. Kunhan tämän skandaalin pölyt on laskeutunut niin uskoisimme, että tilanne normalisoituu suhteellisen nopeasti.