Indonesiassa Presidentti Joko Widodo jatkaa seuraavat viisi vuotta!!

Indonesiassa järjestettiin 17.4 Presidentinvaalit. Vaikka virallinen äänestystulos saadaan vasta toukokuun puolivälissä, pikatuloslaskenta (quickcount) näyttää Jokowin voittaneen vaalit 6 -9 % marginaalilla vastaehdokkaaseen Subianto Prabowoon nähden. Quickcount –menetelmän virhemarginaali on historiallisesti ollut 2 %, joten Jokowin voitto on suhteellisen selkeä.

Jokowin voitto on maan talouden ja kehityksen kannalta hyvin positiivista mm. seuraavista syistä:

  • Jakartan kuvernöörivaaleista 2017 alusta lähtien ollut poliittinen epävarmuus nyt poistuu. Tämä tulee saattamaan liikkeelle paljon jäissä ollleita investointisuunnitelmia sekä kotimaisten, että ulkomaisten toimijoiden taholta.
  • Infrastruktuuriin panostaminen tulee jatkumaan myös seuraavat viisi vuotta kiihtyvällä tahdilla. Tämä tulee mm. vähentämään maan logistiikkakustannuksia huomattavasti, ja näin ollen houkuttelee kasvavasti FDI –rahaa Indonesiaan.
  • Talouden uudistamisprosessi tulee nyt jatkumaan myös vaikeimmilla osa-alueilla, jotka eivät ole välttämättä kovinkaan populistisia. Esimerkiksi maan jäykkää työlainsäädäntöä tullaan muuttamaan enemmän kilpailukykyisempään suuntaan, jotta Indonesia voi kilpailla suoraviivaisemmin mm. Vietnamin tai Filippiinien kanssa.

Pääomamarkkinoita ajatellen näemme tilanteen myös valoisana. Esimerkiksi nyt poliittisen epävarmuuden poistuessa uskoisimme PK-sektorin osakkeiden saavan uutta tuulta alleen, koska näiden negatiivinen tuottoero maan JCI-indeksiin nähden on kolmen vuoden aikana yli 50 %. Lisäksi maan taloussykli on lähtenyt pitkäaikaisesta kuopasta kasvuun vuonna 2018, joten uskomme kasvun kiihtyvän tulevina kvartaaleina/vuosina. Indonesian taloussyklistä voi lukea enemmän Helmikuun 2019 katsauksesta sivuilta 3-5.

Maan vaalit olivat lisäksi yhdet maailman historian suurimmat yhden päivän aikana järjestettävät vaalit. Äänioikeutettuja on yli 190 miljoonaa ja äänestyspaikkoja on n. 800,000. Presidentin valtakausi on rajattu kahteen 5-vuotiseen kauteen eli vuonna 2024 Jokowi ei voi enää olla ehdolla.