Indonesian poliittinen tilanne

Indonesian poliittinen tilanne Jakartan kuvernöörivaalien jälkeen teki uuden pohjansa, kun kuvernöörin paikalta väistyvä Ahok sai huomattavasti kovemman tuomion kuin oli odotettu. Ahokia siis syytettiin tekaistuin perustein jumalanpilkasta, ja yleinen syyttäjäkin luopui tästä vaatimuksesta, koska todisteita ei tuomiolle löytynyt. Tuomarit kuitenkin antoivat Ahokille kahden vuoden ehdottoman vankeusrangaistuksen juuri jumalanpilkasta. Tuomio on nähty laajalti hyvin poliittisvetoisena päätöksenä, ja sitä on arvosteltu kovin sanoin sekä ulkomaisten että kotimaisten tahojen keskuudessa.

Viime viikon yritysvierailujen aikaan Jakartassa oli selkeästi aistittavissa ihmisten pettymys sekä Jakartan vaalituloksen että Ahokin tuomion kovuuden suhteen. Myös tuomion paheksunnan laaja-alaisuus ympäri Indonesian nousi voimakkaasti pinnalle tuomion jälkeen. Yleisesti Indonesiassa politiikka on määräävässä asemassa kotimaisten sijoittajien sentimentin suhteen, jotka ovat lähiaikoina olleetkin myyntilaidalla, ja etenkin Ahokin tuomion jälkeen. Myös kotimaisten instituutiosijoittajien käteispainot ovat nyt historiallisen korkeilla tasoilla. Ulkomaiset sijoittajat ovat kuitenkin katsoneet tämän poliittisen tapahtumajakson yli ja lisänneet sijoituksiaan Indonesiaan, koska makro- ja mikrotaloudellinen data on ollut Indonesiassa selkeästi parantumassa. JCI-indeksi on pysynyt suhteellisen stabiilina lähiaikoina, mutta etenkin PK-yritysten kurssit ovat kärsineet tästä prosessista.

Näkisimme (ja toivomme), että poliittinen tilanne alkaa nyt rauhoittumaan, kun Ahok on tuomittu eikä muita isoja poliittisvetoisia tapahtumia ole näköpiirissa. Toukokuun lopulla alkaa myös kuukauden kestävä Indonesian vuoden tärkein hiljainen kausi (Ramadan), joka eskaloituu kesäkuun viimeiseen viikkoon, joka on kansallinen lomaviikko, ja jonka aikana myös pörssi on kiinni. Näin ollen uskoisimme kotimaisten sijoittajien palaavan markkinoille kunnolla vasta heinä-elokuussa, jolloin toisen kvartaalin tuloskausi pääsee vauhtiin. Ensimmäisen kvartaalin tulokset ovat olleet hyviä, kuten käsittelimme huhtikuun raportissa. Lisäksi taloudesta kantautuu positiivisia uutisia: mm. kuluttajien luottamus on nousussa, valuuttavarannot korkealla tasolla ja teollisuustuotanto on nousussa. Luottoluokittaja S&P:n päätös Indonesian mahdollisesta nostosta investment grade -luokkaan saataneen myös touko-kesäkuun aikana.

Indonesian poliittisesta tilanteesta voi lukea lisää oheisesta artikkelista: https://www.indonesia-investments.com/news/news-columns/wake-up-call-for-indonesia-what-can-we-conclude-from-ahok-s-verdict/item7807.