Elokuussa tapaamassa yhtiöitä Filippiinien Manilassa ja Cebussa sekä Manner-Kiinassa

Filippiinien Manilassa tapaamiset keskittyivät mm. kuluttajayhtiöihin, infraan, rakennusalaan- ja materiaaleihin ja yhteen teknologiayhtiöön. Lisäksi vierailtiin maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Cebussa ja käytiin tekemässä saittivierailuja. Vaikka maa on ollut länsimedioissa enemmän negatiivisessa valossa presidentti Duterten takia viimeisen vuoden aikana, ei paikan päällä kuullut tai näkynyt merkkejä stressistä tai negatiivisuudesta. Taloudellinen kehitys on ollut odotusten mukaista, eikä suurempia ylilyöntejä ole tapahtunut kumpaankaan suuntaan. Kuitenkin ilmassa on positiivinen fiilis, kun verouudistuspaketti on mahdollisesti menossa läpi parlamentissa vuodenvaihteessa; paketilla tullaan rahoittamaan mm. infrastruktuuriprojekteja, ja paketti tulee vapauttamaan etenkin alemman keskiluokan varoja kulutukseen. Tarjouskilpailujen alla onkin nyt useampia infraprojekteja, joita saataneen useampia liikkeelle seuraavien kvartaalien aikana.

Filippiiniläisten salkkuyhtiöiden ensimmäisen vuosipuoliskon tulokset olivat hyviä, kun vuoden takaisesta nousua kertyi keskimääräisesti hieman yli 50 %, mutta jakauma oli myös hyvin laaja: huonoin -22 % ja paras +230 %. Liikevaihdon kasvu on ollut läpi linjan voimakasta, jonka näemme hyvin positiivisena seikkana.  Ainoa negatiivinen seikka Filippiinien suhteen on vaihtotase, joka on kääntynyt marginaalisesti miinusmerkkiseksi viimeisten kvartaalien aikana. Tämä toisaalta kertoo siitä, että kotimainen kysyntä on vahvaa, kun iso osa maan ulkopuolelta hankituista tavaroista menee maan tuottavuuden parantamiseen eli infraan. Miinusmerkkisen vaihtotaseen takia filippiinien peso on laskenut taalaa ja euroa vasten -3,4 % ja -13,3 % vuoden 2017 alusta. Maan BKT kasvu oli 2017 toisella kvartaalilla +6,5 % vuodentakaiseen verrattuna ja kiihtyi hieman ensimmäisestä kvartaalista.

Mactan-Cebu 2-terminaali tulee mitä luultavimmin valmistumaan etuajassa keväällä 2018. Terminaali on maailman ensimmäinen osaksi puurunkoinen lentokenttäterminaali.

Cebun lentokentän kapasiteetti tulee olemaan 12.5 miljoonaa ihmistä vuodessa, kun uusi T-2 on valmis. Kolmas terminaali on jo suunnittelupöydällä. Megawide -yhtiön lentokentän nykyinen operointisopimus on 25-vuotinen.

Cebu vierailu oli hyvin mielenkiintoinen. Kaupunki näyttää kehittyvän lujaa vauhtia, ja erityisesti huomattavaa oli turismisektorin kasvu. Hotelleja oli rakenteilla paljolti ja lentokentän kakkosterminaalin valmistuminen ensi vuonna tulee kiihdyttämään Visayas alueen kasvua. Saariston, kirkkaiden vesien ja muiden luontokohteiden puolesta Visayas alue menee mielestämme helposti Thaimaan ja Balin vastaavien kohteiden edelle. Ihmisten hyvä englanninkielentaito on myös yksi valtti verrattuna muihin kilpailijamaihin. Kuitenkin kaikinpuolin turismi-infraa ja palveluita pitää kasvattaa paljolti, jotta kohde voi alkaa kilpailemaan suoraviivaisemmin esimerkiksi Thaimaan tai Malesian kanssa. Parhaillaan suurin osa turisteista tulee Pohjois-Aasiasta, mutta myös suoria lentoyhteyksiä Cebuun ollaan avaamassa jenkeistä ja Euroopasta (mm. Finnair ja Turkish Airlines tulivat keskusteluissa esille).

Cebun ja Visayas alueen turismipotentiaali tulee hyvin jo esille ”lentokenttähotellin” huoneen näkymästä.

 

Kiinassa matka suuntautui Shenzheniin ja Huizhoun kaupunkiin, jossa olimme saittivisiitillä Dynagreen -yhtiön jätteenpolttolaitoksella (WTE=waste-to-energy). WTE -ala on vahvassa kasvussa, kun halllituksen tavoitteena polttaa yli 50 % yhdyskuntajätteestä vuoteen 2020 mennessä nykyisestä 30 %-tasosta. Katsastamamme laitoksen jätteenkäsittelykapasiteetti on 1200 tonnia per päivä ja sähköntuotantokapasiteetti 24MW.

Dynagreen -yhtiön jätteenpolttolaitos Huizhoussa ei ulkoapäin näyttänyt pahalta.

Laitoksen kontrollihuone.

 

Laitoksen käyttöaste oli nyt jo 100 %, vaikka se oli aloittanut operoinnin vasta vuonna 2016. Yhtiön tarkoituksena onkin rakentaa alueelle toinen isompi laitos, kunhan lupa siihen saadaan paikallishallinnolta. Dynagreen käyttää laitoksissaan liikkuvaa arinatekniikkaa ja noudattaa eurostandardeja (yli 850c).

Alueen kokonaiskuvassa vasemmassa alakulmassa näkyy jo laitoksen laajennusosio, johon yhtiö hakee lupaa paikallishallinnolta.