Aasian kohdemarkkinamme huomattavan halpoja. USA taas kallistunut

Aasian kohdemarkkinamme ovat parhaillaan huomattavan huokeahintaisia esimerkiksi verrattuna USA:n osakemarkkinaan ja omaan historiaansa nähden. Arvosijoittajan tärkeän mittarin P/BV mukaan monet kohdemarkkinoistamme ovat nyt halvempia kuin vuosien 2008-09 finanssikriisin synkimpien pohjien aikana. Alla yhteenveto Aasian eri markkinoiden P/BV luvuista nyt ja finanssikriisin aikana:

JCI Indonesia: 1.33 vs 1.45

PCOMP Filippinit: 1.24 vs 1.3

VNINDEX Vietnam: 1.7 vs 1.24

SET Thaimaa: 1.28 vs 0.85

KSE100 Pakistan: 1.00 vs 1.05

HSCEI Kiina: 0.98 vs 1.4

S&P500 USA:  2.9 vs 1.69

Siis Indonesia, Filippiinit ja Pakistan ovat jo nyt halvempia kuin finanssikriisin aikana, kun taas Vietnam, Thaimaa ja Kiina eivät ole kovinkaan kaukana finanssikriisin pohjaluvuista. Räikeimmin arvostettu on edelleen USA, joka on edelleen lähes kaksi kertaa kalliimpi kuin finanssikriisin aikana.

Price/Sales -mittarin mukaan mikään yllä olevista markkinoista ei ole vielä finanssikriisin tasoilla, vaikka Pakistanin luku onkin lähimpänä pohjia: nykyinen 0.54 vs 0.48 finanssikriisin pohjilla. Pakistan on myös ainoa markkina, missä luku on alle yhden. USA:ssa luku on vielä yli 2x korkeammalla kuin finanssikriisin pohjilla ja yhtä korkealla kuin 2000-luvun IT boomin huipuilla.

 

Onko USA:n osakemarkkina kallistunut vai halventunut kurssien laskiessa

Yhdysvaltojen S&P500 -indeksin EPS kasvua vuodelle 2020 on parhaillaan odotettavissa +13% eli ennusteita ei ole vielä vedetty juurikaan alas. Myös vuodelle 2019 ennusteet olivat vuoden alussa korkeilla tasoilla eli yli +10%, kun taas todellinen EPS kasvu oli vain muutaman prosentin plussalla, ja ilman buy-backejä voittojen kasvu oli miinusmerkkinen. Yleisesti ottaen EPS kasvuennusteet ovat lähes aina vuoden alussa muutenkin ylioptimistisia.

Parhaillaan S&P500 -indeksi siis on laskenut vuoden alusta 16%. Näin ollen pitää ottaa huomioon, mikä on oikea EPS taso indeksille. EPS tasoa voivat laskea nyt seuraavat asiat:

  • Buy-backit saattavat vähentyä kokonaisuudessaan 30-60% vuonna 2020. Esimerkiksi vuosina 2008-2009 buybackit tippuivat 150mrdUSD tasolta alle 50mrdUSD tasoille per kvartaali.
  • Koronaviruksen aiheuttama EPS ennusteen leikkaus ensimmäisellä vuosipuoliskolla on luultavasti jotain 20%-65% väliltä, kun talousaktiviteetti on nyt päivä päivältä hidastumassa.
  • Yllä mainitusta vuoden 2020 alkuperäisestä +13% EPS kasvuennusteesta voi leikata puolet pois, koska se oli muutenkin liian ylioptimistinen.

Näin ollen, jos S&P500 – indeksin EPS kasvu on vaikka hyvin karkeasti arvioiden 10-20% negatiivinen vuoden 2019 todellisesta luvusta, ei markkina ole -16% laskun jälkeen ole halventunut vaan kallistunut valuaatioiden mukaan. Seuraavien viikkojen aikana tämä EPS taso hieman selkenee, kun useat yhtiöt alkavat tuomaan ulos tulosvaroituksia ainakin Q1 -tulosten suhteen, joiden mukaan analyytikot sitten tekevät ennusteitaan koko vuoden lukujen suhteen. Pitää kuitenkin muistaa, että USA:n osakemarkkina oli jo ennen osakemarkkinoiden laskuja historiallisen kalliilla tasoilla monien eri valuaatiomittareiden mukaan, vaikka monet ns. ”this time is different” -kommentaattorit sanovatkin muuta.

Toisaalta ei pidä aliarvioida Fed:n ja Trumpin hallituksen toimia osakemarkkinan pitämiseksi pystyssä. Teoriassa, ja myös käytännössä Fed voi ostaa rajattomasti valtion velkakirjoja, kun taas USA:n hallitus voi nykyisen poikkeustilan ansiosta luoda myöskin lähes rajattomia tukipaketteja eri aloille. Näin ollen USA:n budjettivaje lähivuosina nousee lähemmäs 10 % tasoa, kun taas Fed:n tase voi hyvinkin tuplaantua lähelle 10,000 miljardia USD -tasoa. Kaikki tämä hyvin mahdollisesti nopeuttaa dollarin aseman murentumista suurimpana globaalina reservivaluuttana.